11 C
Sarajevo
4 Oktobra, 2023

Da li je glavna tužiteljica Gordana Tadić na izlaznim vratima Tužilaštva BIH?

OHR kao i Američka ambasada u Sarajevu prije nekoliko dana su stali u zaštitu Ureda disciplinskog tužioca, koji je pod pritiskom medija naklonjenih Gordani Tadić.

OHR u potpunosti podržava značajan rad Ureda disciplinskog tužioca i njegovu ulogu u jačanju odgovornosti pravosuđa BiH. Rad Ureda je od ključne važnosti za unapređenje profesionalnosti i integriteta sudija i tužilaca. Pozivamo medije da prate rad Ureda i izvještavaju o njemu pravedno i na osnovu činjenica – naveli su sinoć iz Ureda visokog predstavnika za BiH na svom Twitter nalogu.

U nekoliko zadnjih dana glavna tužiteljica Gordana Tadić se suočava sa ozbiljnim problemima, a jedan u nizu tih problema je oštra kritika Satet Departmenta na njen račun zbog napada na medije.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prozvano je zbog zloupotreba položaja i prijetnji slobodi izražavanja u najnovijem izvještaju State Departmenta o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini za proteklih godinu dana.

U ovom dokumentu, tužilaštvo, kao i pravosuđe u cjelini, pretrpjelo je žestoke kritike.

Ono je nesposobno, politički ovisno, bujaju zloupotrebe, nekompetencija i nemar.

Konkretno, Tužilaštvo BiH i njena šefica – glavna tužiteljica – posebno su „obrađene“ u dijelu izvještaja u kojem se govori o slobodi medija.

„Izjava za javnost Tužilaštva iz 2019. godine, kojom se prijeti da će tužiti novinare koji su kritizirali njen rad nije praćena nikakvim pravnim postupkom.

Novinari su izvijestili da je saopćenje za javnost pokrenulo dodatni politički pritisak i povećalo optužbe za klevetu.

Da li je glavna tužiteljica Gordana Tadić na izlaznim vratima Tužilaštva BIH, ostaje da se vidi.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Najnovije

Najkomentiranije