0.5 C
Sarajevo
29 Novembra, 2023

Da li je javni poziv Vlade KS za prodaju hotela “Igman” nezakonit?

 

Javni poziv za prodaju hotela „Igman“

Nedavno je Vlada KS uputila javni poziv za prodaju metodom neposredne pogodbe hotela “Igman” na Velikom Polju uz početnu cijenu od 6.926.000,00 KM. Javni poziv je upućen na osnovu Odluke Vlade KS br. 02-04-42671-8/21 od dana 26.11.2021.g. dok je prodavac KJKP “ZOI 84- Olimpijski centar Sarajevo” d.o.o Sarajevo.

”Javni poziv za prodaju hotela „Igman“ prvi put je objavljen putem tendera kojeg je objavila Kantonalna agencija za privatizaciju Sarajevo 15. septembra 2021. godine. S  obzirom da u predviđenom roku za prijavu ponuda Agencija nije zaprimila ni jednu prijavu, 19. oktobra ove godine Komisija je tender proglasila neuspjelim, te donijela Odluku o prodaji putem neposredne pogodbe, a u skladu s Pravilnikom o postupku prodaje imovine i dionica ili udjela preduzeća i Pravilnikom o postupku prodaje metodom neposredne pogodbe”, navodi se na zvaničnoj stranici Vlade KS.

Ovim pravilnicima prodaja putem neposredne pogodbe vrši se nakon neuspjele prodaje putem tendera ili aukcije i shodno tome, Nadzorni odbor donio je navedenu Odluku u kojoj je utvrdio i kriterije za vrednovanje ponude. Upravni odbor Agencije za privatizaciju donosi odluku o neposrednoj prodaji u skladu sa Članom 15. stav (2) alineja 12. Statuta Kantonalne agencije za privatizaciju. Upravni odbor čine predsjednik i šest članova.

Upravni odbor Agencije za privatizaciju donosi odluku o neposrednoj prodaji

S obzirom da se radi o neposrednoj pogodbi što znači prodaja imovine putem direktnih pregovora, prostor za zloupotrebe je veći. Zato je u Zakonu o neposrednoj pogodbi Članom 88. jasno precizirano da odluku o prodaji putem neposredne pogodbe donosi nadležna Agencija. U članu 87. se navodi da će se neposredna pogodba provoditi po odredbama koje će donijeti Upravni odbor Agencije.

Prema saznanju našeg portala Skupština KS nije imenovala Upravni odbor Agencije za privatizaciju KS. Ovo pitanje imenovanja Upravnog odbora agencije za privatizaciju bilo je na dnevnom redu na jednoj od prethodnih sjednica Skupštine KS, ali je naprasno povučeno od strane premijera Vlade KS Edina Forte.

Otuda se postavlja pitanje kako je raspisan Javni poziv za prodaju hotela “Igman” neposrednom pogodbom ako Upravni odbor Agencije nije imenovan, a jedini je nadležan? Sumnju na ovaj proces prodaje još više baca činjenica da je v.d. direktora Agencije za privatizaciju KS  imenovan Adnan Jašarević, istaknuti član NIP-a, sportista i košarkaš, blizak prijatelj Elmedinu Konakoviću.

Shodno tome, postavlja se pitanje, ako nije Upravni odbor Agencije donio odluku o raspisivanju Javnog poziv za neposrednu pogodbu prodaje hotela Igman, da li je to uradio v.d. direktor Agencije Adnan Jašarević?

Ako nije ni v.d. direktor da li je odluku o ovome donio ministar privrede KS Adnan Delić, koji slovi za osobu koja bez mnogo pitanja po naredbi Elmedina Konakovića potpisuje sumnjive odluke, zbog koji se već našao na radaru Tužilaštva.

Zbog ovih pomenutih propusta, zastupnica u Skupštini KS, dr. Jasmina Biščević-Tokić je uputila tri zastupnička pitanja vezano za ovaj Javni poziv u kojem je pitala da li je Upravni odbor Kantonalne agencije za privatizaciju donio odluku za neposrednu pogodbu prodaje hotela “Igman”, te je tražila pismeni odgovor od ministra privrede KS Adnana Delića kako je tekla cjelokupna procedura?

Modernizacija Bjelešnice i Igmana potrebna, ali po zakonu

Nesporna je činjenica da je modernizacija olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana potebno, ali ono mora biti po Zakonu, javno i transparentno, dok se u ovome slučaju osnovano sumnja da su prekršene zakonske procedure.

/iskreno.ba/

 

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Najnovije

Najkomentiranije