0.5 C
Sarajevo
29 Novembra, 2023

Da li je slučaj ”Memić” postao političko sredstvo u rukama NIP-a kojim se ruši SDA i pokušava spasiti Gordana Tadić?

Politička scena u BIH često puta je bila podložna zloupotrebama i manipulacijama od strane određenih interesnih grupa koje su pokušale kroz kreiranje kontrolisanog haosa izvršiti pritisak na neke strukture vlasti. Jedan od najupečatljivijih primjera ove vrste jeste pokušaj državnog udara iz 2014.g. kada su gorjeli Predsjedništvo BIH i zgrada KS, što je rezultiralo ostavkom tadašnjeg ministra sigurnosti BIH Fahrudina Radončića.

Također, imali smo prije nekoliko mjeseci pokrenutu priču o pokušaju smjene ”silom” menadžmenta KCUS-a od strane pojedinaca koji su sebe povezivali sa političkom partijom NIP-a čiji je predsjednik Elmedin Konaković.

Slučaj ”Memić” je trenutno politički projekat pod pokroviteljstvom također političkog subjekta Konakovićevog NIP-a, a koji ima za cilj kriminalizirati kompletno bošnjačko političko vođstvo otjelovljeno u SDA, stranke koja je dobila povjerenje 300 hiljada glasova.

Porodica rahmetli Dženana Memića pod plaštom insinuacija i ponavljanja određenih fraza, već nekoliko godina pokušava dovesti u vezu sa ovim slučajem prvo mendžment KCUS, zatim dir. OSE Osmana Mehmedagića, predsjednika Suda BIH Ranka Debevca, te mnoge druge članove SDA. Bez ijednog valjanog argumenta, Muriz Memić napada g. Bakira Izetbegovića u svojoj nedavnoj izjavi:

”Kako da vjerujem Bakiru Izetbegoviću? Kada je Asim snimljen kako namješta glasove za poslove, a Bakir kaže da je Asim dobar čovjek jer je dva puta ranjavan, a o meni Bakir neće da se izjasni, a dobro je upoznat o čemu se radi. Njegovi su ga begovi, vjerovatno, izvijestili o svemu. Kako da mu vjerujem kada je hapšenje za krivična djela u aferi „Respiratori“, diploma Osmice napad na Bošnjake, a ubistvo mog Dženana nije napad na Bošnjake. Je l’ ja nisam Bošnjak, je li moj Dženan nije Bošnjak?”

Kakve veze sa ovim slučajem ima Bakir Izetbegović, osim što mu Muriz Memić ne vjeruje zbog ”namještanja” poslova? Očito da to nikome nije jasno sem Murizu i njegovom advokatu Feragetu.

Jedini argument protiv gore spomenutih ljudi koji je iznio Muriz Memić jeste da oni večeraju sa Dalidom Burzić. 

“Kako da vjerujem predsjedniku Suda BiH, ili bivšem ministru sigurnosti Mektiću, ili direktoru OSA-e Mehmedagiću kada svi oni večeraju i druže se sa Dalidom Burzić”, kazao je Memić.

Gubljenje povjerenja javnosti zbog nasumičnog prozivanje krivaca 

Zbog neutemeljenih optužbih i nasumičnog upiranja prsta u svakoga koga stigne porodica Memić, sve je veće nepovjerenje javnog mnijenja prema ovome slučaju. Porodici Memić sasvim je jasno da gube tlo pod nogama i povjerenje javnosti, jer sve je više negativnih komentara na društvenim mrežama i web portalima iz kojih se vidi da ovakav pristup porodice Memić više ne ”pije” vode. Nažalost, njihova borba svakim danom gubi na značaju, jer je sasvim jasno koliko je njihova borba zloupotrijebljena u političke svrhe njihovih nalogodavaca. To je osjetila i sestra rahmetli Dženana, inače zastupnica NIP-a u Skupštini KS, pa se obrušila na one koji joj spočitavaju da je smrt svoga brata politički materijalizirala:

Prije neki dan u svome obraćanju rekla je da nekome smeta što je ona u skupštinskim klupama. Kazala je da se ničega ne stidi jer su joj namjere čiste te da je dobila glasove građana jer su shvatili za šta se bori.

Ifet Feraget blizak Konakovićevom NIP-u

Možda se ovakve neutemeljene kvalifikacije mogu donekle i shvatiti od Muriza Memića čija stručna sprema nije visoka s obzirom da je privatni poduzetnik i da to govori otac koji je tragično izgubio sina. Ali kako shvatiti njegovog ”vrsnog” advokata Ifeta Ferageta, inače čovjeka koji je prisustvovao predizbornim skupovima NIP-a, kada javno optuži tužioce Tužilaštva KS da su znali da je Dženan ubijen, bez predočenih dokaza. 

”Ali, naglašavam, tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo su znali da je Dženan ubijen. Oni su mogli i danas mogu doći do ubice. Oni su to htjeli sve zataškati. Oni su ukrali pet godina vremena. I zbog toga je ovo naročita okolnost jer tužioci, zajedno s policijskim službenicima, zataškavaju ubistvo.
Ovdje je sve jasno. Imamo tužioce koji zbog određenog interesa, a to je uvijek novac zataškavaju ubistvo. Imate uništene snimke i podmetnute tragove, lažna vještačenja. Slučaj ”Memić” sada dobiva nove razmjere. Diže se publicitet, htjeli mi to ili ne. I odgovornost pravosuđa se isto tako diže na viši nivo. Ne smijem ni pomisliti šta bi to značilo kada bi Sud odbio potvrditi optužnicu. Jer to bi onda bilo u kontradikciji jer optužnicu potvrđuje sudija pojedinac, a u po žalbama odlučuje Apelaciono vijeće, koje je ono sada najvrednije što imamo – potcrtava Feraget
 
Ako jedan advokat ne zna da se ovakve stvari iznose u klupama suda, a ne u medijima i na ulici, onda je sasvim jasno da Feragetu nije cilj pravda nego politika. Ovakav advokat treba biti političar, jer pravda se traži na sudu a ne na ulici. Međutim, Feragetu je draža ulica i mediji od sudskih klupa. Zato je ogroman procenat javnosti skeptičan u iskrene namjere Ferageta, ali i porodice Memić. Puštanjem porodice Mutap i ostalih na slobodu, sasvim je jasno da i sam Sud nije siguran u ”argumente” Tužilaštva BIH.
 
                   Advokat Ifet Feraget je rado viđen na predizbornim skupovima NIP-a
 
 
Ne može se tražiti pravda na činjenju nepravde
 
Svakim danom postaje jasnije da je slučaj ”Memić” nažalost ispolitiziran, da je porodica dozvolila da bude političko sredstvo za obračun Elmedina Konakovića sa najmnogobrojnijom bošnjačkom strankom. Zato neka se ne ljuti Muriz Memić što će na sebe navući gnjev i srdžbu članova i simpatizera najmnogobrojnije stranke koji je vide državotvornom te Memićeve napade na nju tumače napadom na državu. Cilj ne opravdava sredstvo, ne može se doći do pravde činjenjem bez dokaza nepravdu drugima.
 
Svima je jasno da je na ovome slučaju velikim dijelom osvojen načelnički mandat u Općini Ilidža od strane Nermina Muzura. A da je to tako pokazuje i činjenica da se juče oglasio i Nermin Muzur koji je otvoreno dao podršku ovome slučaju.
 
Slučaj ”Memić” postaje teg njegovim pokroviteljima
 
Očito je da su nalogodavci, politički pokrovitelji otjelovljeni u NIP-u, medijski sponzori: Press, Raport, Face Tv i Avaz, pokušavali držati na ”kvačilu” ovaj slučaj i politički ga eksploatisati protiv vladajuće SDA do izbora 2022.g. Međutim, kako stvari stoje ovaj slučaj sve više postaje zavezani teg na nogama gore pomenutih, pa će ga se morati što prije rješavati, jer se javno mnijenje okreće protiv njih.
 
Jasno je to i Murizu Memiću i Ifetu Feragetu, pa su najavili proteste kojim žele vratiti fokus javnosti i održati pažnju, za koje Muriz kaže da ne zna koliko će biti mirni.
Organizovali smo 19 mirnih protesta, spremamo i 20., vidjet ćemo hoće li biti mirni – rekao je Memić.
 
Zadnji pokušaj spašavanja Gordane Tadić
 
Muriz Memić je hvalio rad glavne tužiteljice Tužilaštva BIH Gordane Tadić i više puta je spomenuo da je ona pokrenula ovaj slučaj sa mrtve tačke. Međutim, prije dva dana ”Majke Srebrenice” su pozvale Tadićku da predoči dokaze o preocesuiranim ratnim zočincima u genocidu u Srebrenici. Logično je da se zapitamo: Da li da vjerujemo Murizu Memiću u pogledu Gordane Tadić i njenog rada ili pak majkama Srebrenice koje su izgubile na stotine i hiljade djece, a koje nisu zadovoljne njenim učinkom?
 
Da li da vjerujemo Memorijalnom centru Potočari koje je prozvao istu ovu Tadićku zbog neprocesuiranja ratnih zločinaca u istočnoj Bosni ili Feragetu nezvaničnom članu NIP-a?
 
Bolje upućenima sasvim je jasno da najavljeni (ne)mirni protesti imaju za cilj posljednji pokušaj spašavanja Gordane Tadić, protiv koje se vodi disciplinski postupak pred komisijom VSTV-a i sasvim je izvjesno da će biti ubrzo smijenjena sa pozicije koju obnaša.
 
Ostaje još da vidimo to što je Ifet Feraget rekao da će se “zemlja tresti” zbog ovoga slučaja, odnosno da se “ona već trese”, ali će “pravi potres” biti tek onda kada istraga bude išla do kraja, bez obzira na to o kome se radi”.
 
Kako stvari stoje, mi trenutno vidimo samo potres u Tužilaštvu BIH i kod Gordane Tadić kojoj se stolica trese, jer im padaju mnogobrojne optužnice za koje će neko jednoga dana da snosi odgovonost. 
 

 

 

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Najnovije

Najkomentiranije