0.5 C
Sarajevo
29 Novembra, 2023

Da li je Vlada KS nelegalno uplatila 4.2 miliona KM za EXPO 2020 u Dubaiju?

Mnogo se prašine diglo u zadnje vrijeme vezano za predstavljanje BIH od strane Vlade Kantona Sarajevo na međunarodnom sajmu EXPO 2020 u Dubaiju.

Zastupnica u Skupštini KS Jasmina Biščević-Tokić danas će postaviti zastupničko pitanje u pogledu rebalansa budžeta, a vezano za uplatu sredstava za operativne usluge organizacije učešća na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai u iznosu od 4 miliona i 189.500,00 KM.

Sobzirom da je budžet Vlade KS usvojen 03.02.2021.g. u kojem nije predviđena pomenuta stavka vezana za organizaciju učešća na Expo 2020 nameće se pitanje iz kojih sredstava i po kojem osnovu su uplaćena ova sredstva?

Vlada KS je dana 12.10.2021.g. donijela mimo zakona dopunu plana javnih nabavki Ministarstva privrede  za 2021.g. za uplatu pomenutog iznosa za stavku koja u tom trenutku nije uopće predviđena u budžetu Vlade za 2021.g.

Samo dan kasnije 13.10.2021.g. upućuje poziv za dostavu zahtjeva za učešće u postupku javne nabavke usluga organizacije učešća na EXPO 2020 Dubai, bez objave obavještenja.

Iz priložene dokumentacije, jasno se vidi da je komisija imenovana istog dana odnosno 13.10.2021.g. kada je donesena i odluka o pokretanju pregovaračkog postupka bez objave obavještenja sa jednim ponuđačem za nabavku usluga na Expo 2020.

Prema Uredbi o kontroli javnih nabavki u KS shodno članu 19. stav 2. ugovorni organ za pripremu tenderske dokumentacije za postupak javne nabavke je morao angažovati najmanje jednog eksperta, a što ovdje nije učinjeno. Također, treba znati da pregovarački postupak ide u tri ili četiri faze za šta je potrebno u hitnim procedurama najmanje tri dana. Sve ovo nije moglo biti učinjeno kada je u jednom danu donesena odluka i komisija imenovana, što je jasno krivično djelo koje je počinio ministar privrede u Vladi KS Adnan Delić. Zašto mu se toliko žurilo i koga je požurivao je pitanje za Tužilaštvo.

Hronologija događaja vezano za ovo pitanje jasno upućuje da je ovo samo bila predstava za javnost, a da je čitav proces unaprijed dogovoren u zakulisanim i mutnim radnjama Vlade KS.

22.10.2021.g. donesena je odluka o izboru ponuđača za Javnu nabavku usluga za realizaciju učešća na Expo 2020, gdje izabran ponuđač  EXPO DUBAI 2020 LLC-SO. Za potpisivanje ugovora ministar Delić će morati predočiti dokaze da li je uzeo mišljenje pravobranilaštva, te da li je pribavio studiju izvodljivosti za ovaj projekat.

Ponuđač u tenderskoj dokumnetaciji Vladi KS je naveo da će obezbijediti putovanje u Dubai za 20 osoba, troškove tehničkog osoblja za Dan državnosti za 10 osoba, troškove hotela sa četiri zvjezdice… Naravno ovo je zakonski uredu, ali nije moralno da Vlada KS ide na zimovanje u Dubai o trošku naroda dok narod sve teže dolazi do komada hljeba.

Ministar privrede u Vladi KS Adnan Delić, ali i ministar financija u Vladi KS kao i premijer Edin Forto će se morati suočiti sa ozbiljnim krivičnim djelom jer su mimo svih zakonskih procedura i odredbi, te mimo usvojenog budžeta odobrili iznos od 4.2 miliona KM.

 

Posebno je pitanje za Tužilaštvo sa kojom firmom je ova firma iz Dubaija, a čiji vlasnici su iz BIH bliski jednoj političkoj opciji vladajuće Trojke (prema saznanju našeg portala), je potpisala ugovor za organizovanje učešća BIH na Expo 2020.

Zanimljivo je napomenuti da dir. Turističke zajednice KS je odbio učestvovati u ovim sumnjivim radnjama Vlade KS, jer mu je nekoliko advokata savjetovalo da se ne upušta u ovo pitanje zato što ovaj način djelovanja Vlade KS povlači za sobom krivičnu odgovornost.

Pored problema nezakonite transakcije milionskog iznosa ovdje se javlja još jedan vrlo ozbiljan problem, a to je antiustavno i protuzakonito djelovanje. Nejasno je kako i po kojem osonovu Vlada KS je sebi uzeli pravo da predstavlja državu BIH. Cilj ne opravdava sredstvo, jer ovakvim djelovanjem Vlade KS olakšava retrogradnim snagama posao koje koriste svaku priliku da oduzmu prava države. 

A da je upitanju ozbiljan atak na državu u prilog tome svjedoči i da je ambasador BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Šerif Mujkanović nedavno podnio neopozivu ostavku na poziciju vršioca dužnosti generalnog komesara za BiH za EXPO 2020 Dubai. Jasno mu je da aktivnosti Vlade Kantona Sarajevo nisu u skladu sa zakonom, kao i da njihova ideja o preuzimanju uloge organizatora učestvovanja BiH na sajmu u Dubaiju služi prvenstveno za politički obračun u Kantonu Sarajevo.

EXPO 2020 Dubaiju je počeo 1. novembra, ali štand BIH pod vođstvom Fortine vlade za koji su građani KS izdvojili 4.2 miliona KM je prazan. Do kada će tako biti, vidjet cemo. Kao što ostaje da se vidi hoće li neko krivično odgovarati za ovu očito nezakonitu transakciju novca građana.

(Iskreno.ba)

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Najnovije

Najkomentiranije