0.5 C
Sarajevo
29 Novembra, 2023

Dva miliona razloga zbog kojih bi Fahrudin Radončić i njegov prijatelj dr. Mirsad Kacila vršili medijski linč nad prof. Sebijom Izetbegović

Ne postoji žena izloženija napadima u javnom medijskom prostoru u BIH od prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a.

Prof. dr. Sebija Izetbegović je dugo vremena na naslovnim stranama ”Avaza” čiji je neformalni vlasnik Fahrudin Radončić, koji pokušava prof. Izetbegović diskreditovati kao osobu, ali i njeno akademsko zvanje i znanje.

Nedavno je pokrenuta peticija za hapšenje i procesuiranje generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a koju je pokrenuo izvjesni Aldin Širanović.

U osnovi problemi za prof. dr. Sebiju Izetbegović su počeli onog momenta kada je imenovana za generalnog dir. KCUS-a jer se uhvatila u koštac sa mitom, korupcijom i nepotizmom. Naslieđen dug u desetinama miliona KM od prethodnog menadžmenta, zastarjela medicinska oprema, bahatost i rasipništvo novcem građana… te obračun sa svime navedenim proizveo je prof. Izetbegović mnogo neprijatelja.

Kao jedan od najboljih primjera preko kojeg možemo ilustrovati zašto se pokušava u medijskom prostoru obračunati sa prof, Izetbegović jeste začarani interesno povezani četverougao: dr. Mirsad Kacila, dr. Faris Gavrankapetanović bivši generalni dir. KCUS-a, dr. Ismet Gavrankapetanović sadašnji dir. Opće bolnice u Sarajevu i Fahrudin Radončić bliski prijatelj prethodne trojice.

Radi se o tome da je za svoj posao dr. Mirsad Kacila od bivšeg menadžmenta KCUS-a na čelu sa dr. Farisom Gavrankapetanovićem nagrađen mjesečnom isplatom od ni manje ni više nego 15.300 eura.

Ugovor između dr. Mirsada Kacile i KCUS-a na čelu sa Farisom Gavrankapetanovićem na iznos plate od 15.300 EURA mjesečno

Mirsad Kacila je od 1. oktobra 2007. godine do 31. decembra 2012. godine naplatio od KCUS-a 936.900 eura ili 1.927.800 KM. Od 1. januara 2013. dr. Kacila je zasnovaa radni odnos u KCUS-u. U ovoj ustanovi radio je do 24. februara 2017. godine. 

Zato postoji blizu skoro dva miliona razloga, tačnije 1.927.800 KM, zbog čega bi Radončić prisni prijatelj Mirsada Kacile, držao prof. Izetbegović pod stalnom medijskom ”vatrom”. Oni njoj prekid ovakvih i sličnih rabota nikada neće zaboraviti. Naravno, Mirsad Kacila uzvraća na ovakve i slične usluge svome prijatelju Radončiću brinući se za njegovo zdravlje, jer je opće poznata stvar da se Radončić boji i najmanje bolesti. Svoj strah i paranoju jasno je Radončić pokazao 11. jula na komemoraciji u Potočarima, gdje je vidno bio uznemiran, ne skidajući pogled sa crne torbe koja je bila u rukama njegovog privatnog doktora, u kojoj se nalazi set za prvu pomoć.

Također, prof. dr. Faris Gavrankapetanović, bivši direktor KCUS-a, koji je potpisao sporazum o saradnji s “Deutsches Herzzentrum” iz Berlina, omogućio je ovoj klinici u periodu od 11.02. 2002.g. do 31.12.2012.g. da zaradi od KCUS-a čak: 5 miliona i 404.152,59 KM

Naravno, ni Faris Gavrankapetanović kao dir. KCUS-a koji glumi moralnu vertikalu nije štedio. Pa je na službena putovanja potrošio 443.130,71 KM, bled školovanje 106.439,37 KM, a samo biznis kartica koštala je porezne obveznike 47.477,37 KM. Ukupni troškovi: 597.047,45 KM

 

Na ovaj način otkrivaju se motivi napada na prof. Sebiju Izetbegović koja je presijekla lanac ove pomenute četvorke, koja je svoje djelovanje prebacila na Opću bolnicu Abdulah Nakaš. Fahrudin Radončić je pomogao u imenovanju Ismeta Gavrankapetanovića na čelo Opće bolnice sa pozicije predsjednika SBB-a.

“To je bio konkurs za vrijeme pandemije i niko se nije prijavio. I to je došlo do par mojih kolega koji su diskutovali sa mnom, i tad se pojavila situacija gdje je mene uvaženi gospodin Fahrudin Radončić pozvao i u jednom trenutku mi rekao  – ja bih zamolio da pomogneš bolnici i zdravstvu i puno bi nam značilo ako bi to uradio”, ispričao je Ismet Gavrankapetanović za N1 vezano za svoje imenovanje. 

Mirsad Kacila prijatelj Fahrudina Radončića i zastupnik SBB-a u parlamentu FBIH, ostat će upamćen i po stalnim potresima i opstrukcijma koje je pravio u odnosu na nabavke vakcina ispred Vlade FBIH, kao član komisije.

Ono što je zabrinjavajuće jeste da udruženja za zaštitu žena i međunarodne organizacije za ljudska prava mirno gledaju kako se permanentno godinama sprovodi javni linč nad jednom hrabrom i odvažnom ženom koja je razbila mito, korupciju i nepotizam u najvažnijoj zdravstvenoj ustanovi u državi.

Na ovaj način šalje se loša poruka onima koji su spremni da ustanu protiv retrogradnih i mračnih sila ovoga društva da neće imati dovoljno snažnu podršku javnog mnijenja.

Bilo kako bilo, ova hrabra žena sigurno neće odustati od zacrtanih ciljeva i svoje borbe, za šta svakim danom dobiva sve veću podršku naroda koji je razotkrio šta se krije iza ovakvih i sličnih medijskih napada na prof. Izetbegović i ne nasijeda na njih.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Najnovije

Najkomentiranije