20 C
Sarajevo
6 Juna, 2023

Gdje je nestala pompezna ideja ”Trojke” o širokoj političkoj platformi na nivou cijele države?

Krajem aprila pompezno je najavljena ideja da bi Bosna i Hercegovina na narednim Općim izborima 2022. godine mogla dobiti široku političku platformu na nivou cijele države, a koju bi činile opozicone stranke iz RS-a (SDS, PDP i DNS) i popularno nazvana “Trojka” (Narod i pravda, SDP i Naša stranka) iz FBiH. Ova preambiciozna ideja je došla od bivšeg člana Predsjedništva BiH i počasnog predsjednika PDP-a Mladena Ivanića.

Ovu ideju sa ushićenjem je dočekao predsjednik NIP-a Elmedin Konaković koji tada izjavio: “Moram reći da o tome razgovaramo cijeli dan, kolege Predrag Kojović, Nermin Nikšić i ja. Ovo je pravo vrijeme da se napravi polarizacija između mogućih politika nade i strahova”.

Međutim, nakon dva mjeseca predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je da će ta stranka imati svog kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Vrlo vjerovatno  je pak da će svog kandidata imati i SDP.

Ova najava svojih kandidata jasno pokazuje da mnoge stvari unutar Trojke ”ne štimaju” i da od široke platforme na nivou cijele države nema ništa.

Iznenadna ostavka ministrice pravde Vlade KS Lejle Brčić, izlazak vijećnika NIP-a sa sjednice OV Novo Sarajevo zbog promjene imena kasarne ”Šemso Baručija” u Velešićima od strane načelnika Tanovića, Naše stranke i SDP-a.. samo su primjeri velikih problema koji tinjaju unutar ove koalicije.

I ne samo da nema ništa od širokog zajedničkog nastupa na nivou države, već je upitan opstanak koalicije ”Trojke” do izbora 2022.g. Veliko nezadovoljstvo vlada kod članova SDP-a naspram NIP-a i bahatog ponašanja Konakovića koji se postavlja šefovski u odnosu na njih. SDP prije svih trpi veliku političku štetu zbog ove koalicije, ali i Naša stranka zbog potpuno različitih ideoloških ciljeva ove neprirodne političke koalicije.

Svakim danom je jasnije da ovakve i slične platforme nemaju za cilj stvarno poboljšanje stanja društva, nego prije svega obračun sa svojim političkim oponentima. Na kraju krajeva, to je Konaković jasno prije dva mjeseca i rekao povodom ideje o zajednikom nastupu na nivou države: “Mislim da je upravo sada pravi trenutak da se ovdje na jednoj političkoj livadi ostave Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, a da svi drugi pokažu neku želju za drugačijom politikom kojima će ljudima unijeti malo optimizma za živote”.

Trenutno kako stvari stoje kod javnog mnijenja, mogao bi upravo Konaković da ostane na političkoj livadi, jer njegova trojka nije u stanju da riješi pitanje smeća u glavnom gradu, dok se njegov ljubimac Srđan Mandić hvali zakonom o mini centralama u Općini Centar.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Najnovije

Najkomentiranije