0.5 C
Sarajevo
29 Novembra, 2023

Generalna dir. KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović upozorava: Mnogo teže kliničke slike kod mlađih bolesnika

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebija Izetbegović, kasno sinoć sa svoga radnog mjesta je dala izjavu za portal Iskreno.ba:
 
”Mnogo teže kliničke slike i kod mlađih bolesnika. Zaista se Krizni štab KS mora ozbiljnije pozabaviti epidemiološkim stanjem u KS koje je ozbiljno narušeno mjerama, ali i provođenju istih. Život mora teći dalje, ljudi moraju raditi, ali Krizni štab i postoji zbog toga da sve prilagodi: da život teče što je moguće normalnije, a da građani budu sto je moguće više zaštićeni. Takodjer smatram da bi krizni štab KS morao biti u stalnom zasijedanju u ovakvoj situaciji. Pritisak prema KCUS je izuzetno velik i težak, COVID19 bolesnika je veliki. Stalno naglašavam da mi u KCUS moramo brinuti i o bolesnicima koji nisu COVID19 ali trebaju uslugu, kao i o tome da budu razdvajani da prenošenje infekcije svedemo na minimum. Imamo i sve više pozitivnih uposlenika kao i onih u izolaciji. Situacija je vrlo ozbiljna.”
 
Također, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebija Izetbegović, napomenula je da se radi na proširivanju kapaciteta na KCUS-u za prihvat oboljelih od Covid 19.
 
U toku noći uradjeno 209 uzoraka: Sarajevo 58. U KCUS 220 COVID19 bolesnika, čak 27 izrazito teških u intenzivnim njegama, 7 exitus letalis. U Podhrastovi lokalitet infektivne klinike 97 bolesnika -17 u intenzivnoj njezi. 48 uposlenika KCUS je pozitivno, a31 u izolaciji.
 
Situacija sa pandemijom je u ozbiljnom pogorsanju u KS.
 
 

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Najnovije

Najkomentiranije