0.5 C
Sarajevo
29 Novembra, 2023

Ministar zdravstva Haris Vranić operisao pacijenta u Općoj bolnici bez Ugovora o radu

Ministar zdravstva u Vladi KS Haris Vranić, koji je inače poznat u javnosti po tome što iza sebe ima veoma mali broj operacija, po svemu sudeći bit će predmet istrage nadležnih organa. Kompletnu Vladu KS na čelu Edina Forte potresa niz skandala kada je upitanju zdravstvo, a posljednji od njih jeste vakcinacija u kabinetima vakcinama koje su bile namijenjene onkološkim pacijentima.

Radi se o tome da je na 38. sjednici Skupštine KS koja je održana 08.07.2021. godine zastupnica Jasmina Biščević-Tokić postavila pitanje vezano za izjave ministra Vranića da ima potpisan Ugovor o angažmanu o radu u Općoj bolnici jednom sedmično, s obzirom da je izjavio kako operise u Općoj bolnici i kao ministar zdravstva KS. Ostalo je vrlo nejasno kako bi ministar Vranić mogao raditi u Općoj bolnici kada je na ugovoru u Kantonu Sarajevo na punih 40 sati. Pitali smo premijera Vlade KS Edina Fortu jeli mu potpisao odobrenje za rad kao poslodavac, ali je rekao da se ne sjeća jer potpisuje jako puno papira i ugovora. Forto je iznenada dobio amneziju, pa smo bili prinuđeni istražiti ovo pitanje.

Uputili smo zastupnička pitanja Općoj bolnici i nadležnoj inspekciji, te dobili frapirajuće odgovore. Kao prvo, odgovori iz opće bolnice Abdulah Nakaš su stigli parcijalno, dva puta.

U prvom odgovoru koji je došao 28.07.2021.g. stoji da njegov radni odnos miruje od 06.01.2021.g., a u drugom koji je ispravljen 30.07.2021.g. da su zaboravili napisati da radi od 07.01.2021.g. na savjetodavnim i drugim uslugama. Očito je da su iz Opće bolnice nakon prvog odgovora shvatili katastrofalnu grešku pa su brzo pokušali ispraviti štetu koju su učinili i pokušali ”pokriti” ministra papirom.

Međutim, i nakon ispravljenog ili dopunjenog drugog odgovora postavlja se logično pitanje kako uposlenik može imati dva ugovora? Jedan ugovor je kao Ugovor o radu, drugi kao savjetnik, a sa treće strane je ministar zdravstva u Vladi KS.

Jasno je svima nama da su iz Opće bolnice morali napisati da radi po nekom Ugovoru jer bi se i u prvom odgovoru sjetili da Ismeta Gavrankapetanovića koji je potpisao akt savjetuje ministar zdravstva Vlade KS. Čisto sumnjamo da bi zaboravio ovakve činjenice. Naravno, ministar se mora štititi.

Međutim, opet greška u koracima. Naveli su u svom dopisu da je ministar Vranić imao jednu operaciju. Nalaz inspekcije upućuje da je 19.02.2021.g. Haris Vranić operisao pacijenta, u trenutku kada njegov Ugovor o radu miruje.

Pitanje je ko je dopustio da ministar Vranić uđe u operacionu salu bez ugovora o radu i da li je direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović znao da mu u bolnici operiše čovjek koji nije njegov uposlenik? Zatim, da li je premijer Forto dao odobrenje da radi u drugoj ustanovi? Da li su kolege doktori znale da ministar Vranić vise nije uposlenik Opće bolnice? Svi su mudro šutili.

Nadležna inspekcija na ovakve stvari je samo dala upravnu mjeru u smislu upozorenja. Šta drugo očekivati od inspekcije kada je na njenom čelu direktor Adis Mešić, kadar Konakovićevog NIP-a, koja je u ovome slučaju pokušala zataškati slučaj da je Haris Vranić operisao pacijenta bez Ugovora o radu. Pitamo se samo ko bi odgovorao da je nešto pošlo po zlu u slučaju operacije koju je izveo čovjek bez ugovora sa Općom bolnicom? Očekujemo da nadležni organi ispitaju ovaj slučaj i shodno zakonu reaguju.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Najnovije

Najkomentiranije